Nieuwsarchief - Platform Wonen in Kollumerland

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

18-03-2015 Woonmarkt 11 april 2015
Op 11 april 2015 wordt in het gemeentehuis Kollumerland c.a. het Woonoffensief Fryslân georganiseerd. De woonmarkt is een initiatief van de gemeente Kollumerland c.a. en het Platform Wonen in Kollumerland.

Voor wie

Wie een huis wil kopen, huren, energiezuinig wil maken, wie denkt aan zonnepanelen, een verbouwing of renovatie, wie meer wil weten over het financieren van een huis, het kopen van een kavel, subsidies of leningen, is op het Woonoffensief Fryslân aan het juiste adres! Van starters tot senioren, voor iedereen is er op de woonmarkt iets te vinden.

Bedrijven en organisaties

Naast de gemeente en de provincie, zijn er allerlei bedrijven vertegenwoordigd die iets met ‘wonen’ hebben. Denk aan makelaars, bouwbedrijven, architecten en interieurspecialisten, woningcorporaties, installateurs, projectontwikkelaars en zorginstellingen, maar ook banken, verzekeraars, accountantskantoren en notarissen.

Tijdens het Woonoffensief Fryslân vindt u allerlei informatie over ‘wonen’ onder één dak!

Wanneer

Datum: 11 april 2015

Tijd: van 10.00 – 15.00 uur

Waar: gemeentehuis in Kollum


Gratis toegang

De woonmarkt is voor de bezoekers gratis toegankelijk. Wie een huis wil kopen, huren, energiezuinig wil maken, wie denkt aan zonnepanelen, een verbouwing of grondige renovatie, meer wil weten over het financieren van een huis, het kopen van een kavel, subsidies of leningen, is op het Woonoffensief Fryslân aan het juiste adres!


20-02-215 Provincie Fryslân organiseert van zaterdag 28 maart t/m 30 april 2015 het Fryslân Woonoffensief! 


Op 28 maart staan de deuren van duizenden Friese woningen wagenwijd open. Tijdens deze openhuizenroute helpen de Friese makelaars aspirant-kopers graag op weg naar hun droomhuis. In vele Friese gemeenten zijn daarnaast op zaterdag 11 april woonmarkten met veel informatie.
24-02-2014 Wethouder Bijleveld reikt prijzen verloting Woonmarkt uit

Op maandagmiddag 24 februari 2014 reikte wethouder Lieuwe Bijleveld de twee prijzen uit van de verloting die gehouden is tijdens de Woonmarkt op 15 februari jl.
De prijzen werden beschikbaar gesteld door de gemeente Kollumerland c.a. en het Platform Wonen in Kollumerland.

Verloting
Deelnemers aan de verloting maakten kans op prachtige prijzen in relatie tot het thema ‘wonen’. De trekking van de prijzen  op het gemeentehuis door wethouder Bijleveld en mevrouw Groenen van notariskantoor W. Beugelink te Kollum.
Prijswinnaars
• 1e prijs: de heer P. Martens te Kollumerzwaag (Interieuradvies ter waarde van € 250,-
  te besteden bij Woonkracht 8 te Surhuisterveen)
• 2e prijs:   mevrouw S. Hooghiem-Westra te Kollum (Waardecheque ter waarde van
 € 100,- te besteden bij Formido te Kollum).

Foto trekking van de prijzen                         V.l.n.r.: mevr. S. Hooghiem-Westra, wethouder Bijleveld en dhr. P. Martens02-01-2014 Maar liefst 65 miljoen voor verbetering Friese woningmarkt

http://www.youtube.com

29-10-2013 Prijswinnaars informatieavond Energiek Wonen

Op maandag 28 oktober 2013 werd de tweede informatieavond ‘Energiek Wonen’ voor de inwoners van gemeente Kollumerland c.a. georganiseerd. Tijdens de avond werd bekend gemaakt dat vanaf 1 november 2013 de provinciale energiepremie start voor woningeigenaren.
Onder de aanwezigen werden prijzen verloot, waarmee de winnaars energie kunnen besparen.

Wethouder Lieuwe Bijleveld opende de tweede informatieavond in Multifunctioneel Centrum De Tredder in Westergeest. Tijdens zijn inleiding informeerde de wethouder de aanwezigen over de ‘Friese Energiepremie’ voor woningeneigenaren. Vanaf 1 november 2013 kunnen particuliere huizenbezitters subsidie aanvragen tot maximaal 2.400 euro, voor het energiezuiniger maken van hun woning.  Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) voert de subsidieregeling uit voor de provincie Fryslân.

Deskundige Charlie Kock vertelde hoe het comfort van een woning verbeterd kan worden. Waarna de heer Van den Poll uit Kollum vertelde over zijn energiezuinige woning. Hij was winnaar van de ‘Verkiezing Energiekste Woning Kollumerland 2011-2012’. Familie Van den Poll heeft bij de bouw van de woning gekozen voor extra isolatie, een warmtepomp, een warmte terugwinunit die het water voor het douchen opwarmt, een zonneboiler en zonnepanelen. Hierdoor heeft de woning geen gasaansluiting nodig.

Na het informatieve deel van de avond, lieten aanwezigen zich informeren door het E-Team Kollumerland. Woningeigenaren kunnen bij het E-Team Kollumerland terecht voor advies, isolatie en technische installaties.

Prijswinnaars
Tijdens de informatiemarkt werd onder de aanwezigen prijzen verloot. Winnaar:
1. Maatwerkadvies energiebesparing, mevrouw E. Plutschouw uit Kollum;
2. Slimme thermostaat, de heer J. Walda uit Kollumerpomp;
3. Wattcher (energieverbruiksmeter), de heer H. Rekker uit Kollum;
4. Standby Killer,  de heer. F. Kamminga uit Triemen;
5. Vijf spaarlampen, de heer J. Van der Heide uit Kollum, de heer A. de Jong uit Westergeest, de heer J. de Hoop uit Buitenpost, mevrouw G. de Haan uit Triemen en de heer W. Eekhof uit Westergeest.
Foto winnaarsOpen Huis
Speciaal voor dit project Energiek Wonen openen twee winnaars van de ‘Verkiezing Energiekste Woning 2011-2012’ hun huis. Belangstellenden kunnen zien welke maatregelen deze familie hebben uitgevoerd aan hun woning en informeren naar hun ervaringen.
Zaterdagmiddag 2 november 2013 van 13.00 tot 16.00 uur staan de deuren open van familie Van den Poll (Zwanebloem 11) te Kollum en familie Borger (Boskwei 14) te Zwagerbosch.

09-10-2013 Succesvolle informatieavond Energiek Wonen

Op dinsdag 8 oktober 2013 werd voor de inwoners van gemeente Kollumerland c.a. de eerste informatieavond ‘Energiek Wonen’ in het gemeentehuis van Kollum georganiseerd. De aanwezigen reageerden enthousiast op de verstrekte informatie over het energiezuinig en comfortabel maken van hun eigen woning.
Onder de aanwezigen werden prijzen verloot, waarmee de winnaars energie kunnen besparen. Lees hier meer01-10-2013 Open huis winnaars Energiekste woning

        
         -12 oktober van 13.00 tot 16.00 uur bij;           

         Fam. Van der Naald, Pastorijehof  30  te Oudwoude
         -2 november van 13.00 tot 16.00 uur bij;
         Fam. Van den Poll, Zwanebloem 11 te Kollum
         Fam. Borger, Boskwei 14 te Zwagerbosch


19-08-2013 Bijeenkomsten ENERGIEK WONEN op 8 en 28 oktober 2013

Bezoek op 8 of 28 oktober de informatiebijeenkomst "Energiek Wonen" in Kollum of Westergeest. Hou deze site in de gaten voor meer informatie of bezoek de site van het E-TEAM Kollumerland.

10-06-2013 Platform stimuleert besparing op woonlasten

Maandagavond 10 juni 2013 was de aftrap van het project ‘Verduurzamen bestaande woningen in Kollumerland c.a.’ van het Platform Wonen in Kollumerland. Tijdens de start werden bestuursleden van dorps- en plaatselijke belangen en de winnaars van de verkiezingen ‘Energiekste Woning’ geïnformeerd over het project. Daarnaast presenteerde het ‘E-team Kollumerland’ haar nieuwe logo en website.

23-05-2012 Kollumers winnen waardebon energiemarkt


Familie De Vries uit Kollum is de winnaar geworden van een waardebon van 250 euro. De Kollumers waren deelnemer aan een verloting op de energiemarkt in hun woonplaats. Voorzitter Hilbrand Visser van het Platform Wonen in Kollumerland mocht woensdagmiddag 23 mei in het gemeentehuis de cheque namens de sponsoren aan mevrouw De Vries overhandigen. De waardebon is beschikbaar gesteld door Awizon uit Surhuisterveen, Formido bouwmarkt uit Kollum, Van Seggeren Techniek uit Kollumerzwaag, Woningkeur Surhuisterveen en Kingma's bouwbedrijf uit Buitenpost.
De energiemarkt E-DAY afgelopen zaterdag 12 mei werd georganiseerd door het Platform Wonen in Kollumerland in samenwerking met diverse bedrijven. Het thema was energiebesparing en duurzame energie. Op de markt op het terrein van Formido toonden ondernemingen uit de regio producten en diensten en gaven informatie over hoe men het energieverbruik in de woning fors kan verminderen en de energienota verlagen. Een van de acties op de markt was de verloting van een tegoedbon van 250 euro onder de bezoekers. Uit de vele ingeleverde bonnen werd de naam van de familie De Vries uiteindelijk getrokken. Zij kunnen het bedrag besteden bij een van de sponsoren van het Platform en tevens deelnemers aan de energiemarkt.

12-05-2012 - De energiekste woning van Kollumerland staat in Kollum

De familie Van den Poll uit Kollum heeft de energiekste woning van de gemeente Kollumerland c.a. Zaterdag 12 mei is de bijzonder energiezuinige nieuwbouwwoning aan de Zwanebloem op de energiemarkt in Kollum uitgeroepen tot overall winnaar in de gemeente. De familie kreeg een cheque van 3000 euro voor onder andere zonnepanelen. Als nummer twee en drie eindigden respectievelijk het huis van de familie Lautenbach uit Kollumerzwaag en Van der Naald uit Oudwoude.
In de afgelopen ruim anderhalf jaar hebben de inwoners van elf dorpen in de gemeente Kollumerland op het energiekste huis van hun dorp kunnen stemmen. De verkiezingscampagne van het Platform Wonen in Kollumerland is afgesloten met de bekendmaking door Platform-voorzitter Hilbrand Visser dat de woning aan de Zwanebloem 11 in Kollum de meeste jurypunten heeft gekregen. In deze straat staan zes duurzame twee-onder-een-kapwoningen die in 2007 zijn gebouwd, maar die van de familie Van den Poll springt eruit door de zonnepanelen op het dak. Bij de bouw hebben ze ervoor gekozen te investeren in extra energiebesparende maatregelen. "We proberen zo duurzaam mogelijk te zijn. Daarvoor moesten we extra hypotheek opnemen, maar de investeringen verdienen we op termijn terug", zei Gerrit van den Poll na de prijsuitreiking. "Wat we ook heel belangrijk vinden, is het milieu. Daar gaan we bewust mee om, ook onze kinderen Sanora en Emma", aldus Monique van den Poll.

Geen gasaansluiting

Het huis heeft achttien zonnepanelen, een zonneboiler die al het water verwarmt, een warmteterugwinunit en een warmtepomp die zorgt voor de verwarming, waardoor er geen gasaansluiting aanwezig is. Verder is de woning optimaal geïsoleerd en voorzien van ingebouwde ventilatie. Het gezin kookt op inductie omdat dat nog net iets zuiniger is dan keramisch koken. Met de warmtepomp is het ook mogelijk zomers het huis te koelen. De warmte wordt dan opgeslagen in de grond. "Verder gaan we zeer serieus om met recycling en hebben we een moestuin waar onze kinderen ook een vierkante meter grond hebben om ze zo bewust te maken van de natuur." Er is ook met opzet geen wasdroger aangeschaft. "Binnen is voldoende ruimte voor de was en bij mooi weer kan het buiten drogen." Overal in huis zijn spaarlampen of zuinige ledlampen geïnstalleerd. Bij de familie staat de bouw van een garage op de wensenlijst. De hoofdprijs van 3000 euro kan besteed worden aan zonnepanelen op dit dak. "Andere plannen zijn een waterzak onder de vloer waar de wasmachine en toilet op aangesloten kunnen worden om water te besparen, en een regenton voor het beregenen van planten."

Kollumerzwaag en Oudwoude

De woning in Kollum is één punt boven het huis van de familie Lautenbach aan de Foarwei 5 in Kollumerzwaag geëindigd. Volgens de jury onder voorzitterschap van directeur Ap Timmermans van welstandscommissie Hûs en Hiem valt deze woning vooral op door de 90 zonnepanelen, hoge isolatiewaarde, warmtepomp en hemelwateropvang. Folkert Lautenbach heeft een bouwbedrijf en zorgde zelf voor het ontwerp en de uitvoering. Het huis van de familie Van der Naald aan Pastorijehôf 30 in Oudwoude kreeg vier punten minder van de jury dan de winnaar. De woning heeft onder andere drie lagen glas, achttien pv-panelen en een zonneboiler.

Lagere woonlasten

De verkiezing energiekste woning is een initiatief van Platform Wonen in Kollumerland. Doel is aandacht te vragen voor energiebesparing. "We willen woningeigenaren stimuleren energiezuinige maatregelen te nemen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar levert ook lagere woonlasten op en geeft meer wooncomfort", aldus Visser. "Ik heb ook het voorrecht gehad om op verschillende scholen gastlessen te geven over duurzaamheid. Dat is belangrijk, want de jeugd heeft de toekomst." Platform Wonen in Kollumerland is een initiatief van de gemeente Kollumerland c.a., Rabobank Burgum-De Lauwers, Wijmenga Makelaars, Thús Wonen, WoonFriesland en Noorderbreedte - Meckama State. De hoofdsponsors van de verkiezingscampagne zijn Awizon uit Surhuisterveen, Formido bouwmarkt uit Kollum, Van Seggeren Techniek uit Kollumerzwaag en Woningkeur Surhuisterveen. Dorpensponsor is Kingma's bouwbedrijf uit Buitenpost.

30-04-2012 - Energiemarkt met praktische tips in Kollum

Hoe kun je de energierekening verlagen om zo geld over te houden voor leuke dingen. Een antwoord hierop is op zaterdag 12 mei tijdens de energiemarkt E-DAY in Kollum te vinden. Op het terrein bij de Formido staan dan verschillende stands met informatie en tips over energiebesparende maatregelen. De E-DAY is van 9.30 - 15.30 uur.
Organisator van de energiemarkt is het Platform Wonen in Kollumerland in samenwerking met diverse bedrijven. De markt aan de Jumaweg 2 in Kollum laat zien wat bedrijven uit de regio te bieden hebben op het gebied van energiebesparing en duurzame energie. Bedrijven en specialisten die alles weten van bouwen, installatietechniek en duurzame energie informeren uitgebreid over onder andere de nieuwste zonnepanelen, zonneboilers, isolatiemogelijkheden en andere energiebesparende maatregelen in en rond het huis.

Op de markt staat ook de zogenaamde Energiebus. De Energiebus is een mobiele educatieve unit met daarin duurzame energieopwekkende apparatuur. In deze bus kunnen kinderen de hele dag proefjes doen. Verder is er een springkussen aanwezig. Tijdens de E-DAY wordt de energiekste woning van heel Kollumerland bekendgemaakt. Daarnaast is er de prijsuitreiking van de tekenwedstrijd voor basisschoolleerlingen in de gemeente. Het exacte programma en alle deelnemende bedrijven aan de E-DAY worden later bekendgemaakt.

18-04-2012 - Zaterdag 12 mei E-DAY in Kollum


Informatiemarkt met tips voor energiebesparing
Inwoners van de gemeente Kollumerland c.a. die een lagere energierekening willen en zo geld over willen houden voor leuke zaken, kunnen op zaterdag 12 mei terecht op de energiemarkt E-DAY in Kollum. Op het terrein bij de Formido staan dan verschillende stands voor informatie en tips over energiebesparende maatregelen. Organisator is het Platform Wonen in Kollumerland in samenwerking met diverse bedrijven. De E-DAY is van 9.30 - 15.30 uur.

Tijdens de E-DAY aan de Jumaweg 2 in Kollum wordt de energiekste woning van heel Kollumerland bekendgemaakt. Daarnaast is er de prijsuitreiking van de tekenwedstrijd onder basisschoolleerlingen in de gemeente. De markt laat zien wat bedrijven uit de regio te bieden hebben op het gebied van energiebesparing en duurzame energie. Bedrijven en specialisten die alles weten van bouwen, installatietechniek en duurzame energie informeren uitgebreid over onder andere de nieuwste zonnepanelen, zonneboilers, isolatiemogelijkheden en andere energiebesparende maatregelen in en rond het huis. Op de markt staat ook de zogenaamde Energiebus. De Energiebus is een mobiele educatieve unit met daarin duurzame energieopwekkende apparatuur. In deze bus kunnen kinderen de hele dag proefjes doen. Ook is er een springkussen aanwezig.
Om 13.30 uur staat de uitreiking van de prijs 'energiekste woning van Kollumerland' op het programma. De afgelopen ruim anderhalf jaar hebben de inwoners van de dorpen in de gemeente om de beurt de energiekste woning van hun woonplaats gekozen. Uit deze lijst van winnaars bepaalt een jury onder voorzitterschap van directeur Ap Timmermans van welstandscommissie Hûs en Hiem wat de duurzaamste woning van de hele gemeente is. Daarbij is gelet op energiezuinigheid en op duurzame investeringen die zorgen voor een comfortabel huis met een lagere energierekening. Wethouder Hilbrand Visser, voorzitter van het Platform Wonen in Kollumerland, zal de hoofdprijs, een zonneboiler ter waarde van 3.000 euro, uitreiken. Ook maakt wethouder Hilbrand Visser dan bekend wie de mooiste kleurplaten van een energiek huis hebben gemaakt. Deze kinderen krijgen een prijs overhandigd. Zowel de tekeningen als de foto's van alle energiekste woningen in Kollumerland worden tijdens de energiemarkt tentoongesteld.

17-04-2012 - Energiekste woning Kollum staat aan de Zwanebloem


Het huis van de familie Van den Poll aan de Zwanebloem 11 in Kollum is uitgeroepen tot de energiekste woning van het dorp. Maandag 16 april is het gezin hiervoor in het gemeentehuis in het zonnetje gezet. De inwoners van Kollum hebben de afgelopen weken tijdens een verkiezingscampagne op verschillende duurzame woningen gestemd. Het huis van de familie Van den Poll kreeg uiteindelijk de meeste punten van de jury op het gebied van energiezuinigheid.

Voorzitter Hilbrand Visser van het Platform Wonen in Kollumerland, de organisator van de verkiezingscampagne energiekste woning, maakte maandagmiddag bekend dat het huis aan de Zwanebloem bijzonder energiezuinig is. De zes twee-onder-een-kapwoningen in deze straat zijn gebouwd in 2007 en zijn zeer duurzaam. De familie Van den Poll heeft ervoor gekozen tijdens de bouw nog meer energiezuinige maatregelen mee te nemen. "Zo heeft onze woning achttien zonnepanelen, een zonneboiler, een warmte terugwinunit en een warmtepomp. We hebben geen gasaansluiting. Verder is ons huis goed geïsoleerd en voorzien van ingebouwde ventilatie", aldus Van den Poll. "Door dit uitgebreide pakket aan maatregelen is de woning de terechte winnaar in Kollum", zei Visser tijdens de prijsuitreiking.

De vrijstaande woning van de familie Postma aan de Uniahof 8, is nipt als tweede geëindigd. In dit huis uit 1963 zijn de afgelopen vijf jaar veel maatregelen getroffen, zoals de plaatsing van PV-panelen, een zonneboiler en een zuinige hr-ketel. De Postma's doen er veel aan om zo energiezuinig mogelijk te leven en hopen dat hun kinderen ook nog van een schoon milieu kunnen genieten. Visser: "Het verschil met de nummer één is slechts een paar punten. Een prima prestatie daarom voor deze woning en alle lof voor de familie die in de energiebesparende maatregelen heeft geïnvesteerd."

Alle dorpen in de gemeente Kollumerland c.a. hebben nu hun energiekste woning gekozen. Alleen in Augsbuurt zijn er geen stemmen binnengekomen. Met de verkiezingscampagne wil het Platform de inwoners stimuleren energiezuinige maatregelen te nemen voor lagere woonlasten. De campagne wordt op zaterdag 12 mei afgesloten met een energiemarkt op het terrein bij de Formido. Dan wordt ook de energiekste woning van heel Kollumerland bekendgemaakt en reikt een jury prijzen uit aan kinderen die mee hebben gedaan aan een kleurwedstrijd.

Tijdens de prijsuitreiking in het gemeentehuis in Kollum kregen de genomineerde huiseigenaren een boeket bloemen aangeboden, de winnaars een slimme thermostaat van Van Seggeren en een waardebon van CanvasCompany en werden er prijzen uitgereikt onder de stemmers: twee energiebespaarboxen van Formido, een Energie Prestatie Advies van Woningkeur Surhuisterveen en een tegoedbon. Het Platform Wonen in Kollumerland wordt gevormd door de gemeente Kollumerland c.a., Thús Wonen, WoonFriesland, Noorderbreedte - Meckama State, Wijmenga Makelaars en Rabobank Burgum-De Lauwers. De hoofdsponsors van de verkiezingscampagne zijn Van Seggeren Techniek uit Kollumerzwaag, Formido bouwmarkt uit Kollum, Awizon uit Surhuisterveen en Woningkeur Surhuisterveen.

07-03-2012 - Kollum en Augsbuurt kiezen de 'energiekste woning'


De komende twee weken staan Kollum en Augsbuurt in het teken van de verkiezing van de 'energiekste woning'. Inwoners van beide dorpen kunnen een stem uitbrengen op hun favoriete woning. Huizen en (woon)boerderijen waarvan de bewoners geïnvesteerd hebben in energiebeparende maatregelen maken kans op de titel. Organisator van de verkiezingscampagne is het Platform Wonen in Kollumerland. Het Platform vraag met de actie aandacht voor energiezuinig wonen.
De verkiezingscampagne energiekste woning is bij de laatste twee dorpen van Kollumerland aangekomen. Van 10 tot en met 26 maart is het de beurt aan Kollum en Augsbuurt. Inwoners van het grootste en kleinste plaats van de gemeente kunnen stemmen op huizen of (woon)boerderijen die zeer goed geïsoleerd zijn of bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak hebben. Niet alleen de energiezuinige woningen van Thús Wonen aan De Tûnen en de Beatrixstraat in Kollum zijn kanshebbers voor de titel; de jury let er dit keer extra op als de bewoners zelf hebben geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen in de woning. Om de verkiezingsstrijd eerlijk te houden, heeft het Platform ervoor gekozen de zogenaamde Wêrom Wenningen aan de Wirden nummers 3 en 5 uit te sluiten voor de prijs. Dit zijn twee energieneutrale huizen van een voorbeeldproject.

Stemmen kan via de website www.woneninkollumerland.nl, waar ook meer informatie over de verkiezingscampagne te vinden is, of via de bon in de brief die huis-aan-huis wordt bezorgd. "We willen graag dat de bewoners nadenken over duurzaamheid en het terugdringen van het energiegebruik", zegt Hilbrand Visser, voorzitter van het Platform. "Een lagere energierekening scheelt behoorlijk in de beurs. Bovendien is een energiezuinig huis heel comfortabel." De verkiezingscampagne in Kollum en Augsbuurt loopt tot en met maandag 26 maart. Genomineerden en degenen die stemmen en een verkiezingsposter voor het raam hangen, maken kans op duurzame prijzen die sponsoren beschikbaar stellen. Een jury onder leiding van directeur Ap Timmermans van welstandscommissie Hûs en Hiem kiest uit de huizen met de meeste stemmen uiteindelijk een winnaar. De energiekste woning van alle dorpen uit Kollumerland wordt op zaterdag 12 mei tijdens een energiemarkt bekendgemaakt.

Platform Wonen in Kollumerland is een initiatief van de gemeente Kollumerland c.a., Thús Wonen, WoonFriesland, Noorderbreedte - Meckama State, Wijmenga Makelaars en Rabobank Burgum-De Lauwers. De hoofdsponsors van de verkiezingscampagne zijn Van Seggeren Techniek uit Kollumerzwaag, Formido bouwmarkt uit Kollum, Awizon uit Surhuisterveen en Woningkeur Surhuisterveen.

28-02-2012 Energiekste woning Oudwoude staat aan de Pastorijehôf


De inwoners van Oudwoude hebben een bijzonder duurzaam huis tot 'energiekste woning' gekozen. Tijdens een verkiezingcampagne begin dit jaar is er veelvuldig gestemd op verschillende huizen. De woning van de familie Van der Naald aan de Pastorijehôf 30 heeft uiteindelijk de meeste jurypunten gekregen op het gebied van energiezuinigheid.

De uitslag van de verkiezing energiekste woning van Oudwoude is maandagavond 27 februari in het multifunctioneel centrum Hústerwâld bekendgemaakt door voorzitter Hilbrand Visser van het Platform Wonen in Kollumerland, de organisator van de verkiezingscampagne. De vrijstaande woning van de familie Van der Naald is in 2001 gebouwd. Het huis profiteert volop van zonlicht. Door een optimale isolatie, schelpen in de kruipruimte en drie lagen glas is het gasverbruik slechts 650 m3 per jaar. Met achttien pv-panelen wordt stroom opgewekt. Een zonneboiler met vier panelen verwarmt een boiler met een inhoud van 300 liter water. Verder heeft eigenaar Oane van der Naald zelf een hotfill-aansluiting gemaakt op de vaatwasser en wasmachine. De familie vangt regenwater op voor de wasmachine en om de wc mee door te spoelen. In het huis zijn veelal ledlampen te vinden. De woning van de familie F.D. Dijkstra aan de Feersma Hoekstrastrjitte 19 en de familie J.R. Dijkstra aan de Simmerwei 8 zijn respectievelijk als tweede en derde geëindigd in de verkiezing van de energiekste woning van Oudwoude.
Alle dorpen in de gemeente Kollumerland mogen hun energiekste woning kiezen. In maart start de laatste verkiezing in Kollum en Augsbuurt. De campagne wordt op zaterdag 12 mei afgesloten met een energiemarkt op het terrein bij de Formido. Dan wordt ook de energiekste woning van heel Kollumerland bekendgemaakt. Met de verkiezingscampagne wil het Platform de inwoners stimuleren energiezuinige maatregelen te nemen voor lagere woonlasten. Het Platform Wonen in Kollumerland wordt gevormd door de gemeente Kollumerland c.a., Thús Wonen, WoonFriesland, Noorderbreedte - Meckama State, Wijmenga Makelaars en Rabobank Burgum-De Lauwers. De hoofdsponsors van de verkiezingscampagne zijn Van Seggeren Techniek uit Kollumerzwaag, Formido bouwmarkt uit Kollum, Awizon uit Surhuisterveen en Woningkeur Surhuisterveen.

Tijdens de bijeenkomst in het multifunctioneel centrum in Oudwoude kregen de genomineerde huiseigenaren een boeket bloemen aangeboden, de winnaars een slimme thermostaat van Van Seggeren en een waardebon van CanvasCompany en werden er prijzen uitgereikt onder de stemmers: twee energiebespaarboxen van Formido, een Energie Prestatie Advies van Woningkeur Surhuisterveen en een tegoedbon.

12-01-2012 Wat is de 'energiekste woning' van Oudwoude?


Inwoners van Oudwoude kunnen de komende twee weken een stem uitbrengen op hun favoriete 'energiekste woning'. Alle huizen met energiezuinige maatregelen in het dorp maken kans op de titel. Organisator van de verkiezingscampagne is het Platform Wonen in Kollumerland. Het Platform vraag met de actie aandacht voor energiezuinig wonen.

Na bijna anderhalf jaar campagnevoeren komt er steeds meer belangstelling voor de verkiezing van de energiekste woningen in de gemeente Kollumerland c.a. Nu is Oudwoude van 14 tot en met 30 januari aan de beurt. Inwoners kunnen stemmen op huizen die zeer goed geïsoleerd zijn of bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak hebben. Niet alleen de energiezuinige woningen aan de Feersma Hoekstrastrjitte zijn kanshebbers voor de titel; de jury let er dit keer extra op als de bewoners zelf hebben geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen in de woning.
Stemmen kan via de website www.woneninkollumerland.nl, waar ook meer informatie over de verkiezingscampagne te vinden is, of via de bon in de brief die huis-aan-huis wordt bezorgd. "We willen graag dat woningeigenaren nadenken over duurzaamheid en het terugdringen van het energiegebruik", zegt Hilbrand Visser, voorzitter van het Platform. "Een lagere energierekening scheelt behoorlijk in de beurs. Bovendien is een energiezuinig huis heel comfortabel." De verkiezingscampagne in Oudwoude loopt tot en met maandag 30 januari. Genomineerden en degenen die stemmen en een verkiezingsposter voor het raam hangen, maken kans op duurzame prijzen die sponsoren beschikbaar stellen. Een jury onder leiding van directeur Ap Timmermans van welstandscommissie Hûs en Hiem kiest uit de huizen met de meeste stemmen uiteindelijk een winnaar.

Platform Wonen in Kollumerland is een initiatief van de gemeente Kollumerland c.a., Thús Wonen, WoonFriesland, Noorderbreedte - Meckama State, Wijmenga Makelaars en Rabobank Burgum-De Lauwers. De hoofdsponsors van de verkiezingscampagne zijn Van Seggeren Techniek uit Kollumerzwaag, Formido bouwmarkt uit Kollum, Awizon uit Surhuisterveen en Woningkeur Surhuisterveen.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu